ESG in 2022: op een lager pitje of juist een tandje bij?

Meer dan ooit staan ecologische, sociale en bestuurlijke (ESG) thema’s hoog op de agenda van het bedrijfsleven. Tegelijkertijd is 2022 een jaar waarin het voor veel bedrijven financieel tegenzit. Door de naweeën van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne stijgen de prijzen voor met name grondstoffen, energie en halffabricaten fors, waardoor het hoofd boven water houden vaak hoofdzaak is geworden. Logisch dat veel bedrijven zich afvragen wat ze moeten doen met ESG in 2022. Moeten we juist nu doorpakken of kunnen we de activiteiten die niet direct financieel gewin opleveren niet beter op een lager pitje zetten? In dit artikel delen we onze visie.

Wake-upcall voor ESG gerelateerde kwesties

Markten en organisaties zweven niet in een vacuüm, maar zijn door en door verweven met de wereld en al haar natuurlijke limieten en sociaal-maatschappelijke context. Dat is nooit anders geweest, maar de coronapandemie en de Oekraïneoorlog hebben ons weer extra bewust gemaakt van deze realiteit. Concreet heeft de pandemie met haar gezondheidsrisico’s voor medewerkers bedrijven wereldwijd ertoe gedwongen hun processen anders in te richten en hun digitale transformatie in een stroomversnelling te brengen. Evenzo dwingt de oorlog onder meer tot een explosieve stijging van energiekosten, het zoeken naar alternatieven voor Russisch olie en gas en het innemen van een ethische positie ten opzichte van wat er gebeurt. Meer in het algemeen laten beide crisissen zien dat we ons niet louter kunnen richten op financiële vooruitgang, want op die manier lopen we vroeg of laat tegen een muur aan. ESG is simpelweg een voorwaarde voor succes.

Nieuwe Europese richtlijnen

Een ander onderwerp waar alle grote bedrijven (en de kleinere bedrijven waar zij mee samenwerken) mee te maken gaan krijgen, is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Vanaf 2024 zullen bedrijven volgens deze nieuwe richtlijn moeten rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en planeet. En ook al mag 2024 dan nog ver weg lijken, bedrijven doen er goed aan zich nu alvast voor te bereiden als ze dit op de juiste manier willen aanpakken. Houd er daarnaast rekening mee dat binnen de CSRD niet alleen veel aandacht is voor het rapporteren over CO2-uitstoot en dergelijke; ook wordt van bedrijven verwacht dat ze strategieën en implementatieplannen ontwikkelen om hun ecologische, sociale en bestuurlijke prestaties te verbeteren.

Wat je nu al kan doen

Het mag duidelijk zijn dat wij niet van mening zijn dat bedrijven en organisaties hun ESG-transformatie op de pauze stand moeten gaan zetten. Aan de andere kant vinden we ook dat je realistisch moet zijn. Wanneer je nog net aan alle betalingsverplichtingen kunt voldoen is dit misschien niet het ideale moment om het hele productieproces klimaatneutraal te maken. Toch is er ook met weinig beschikbare middelen vaak meer mogelijk dan je denkt, en kan het ook financieel interessant zijn. Het doorlichten en heroverwegen van leveranciers hoeft je bijvoorbeeld niet veel te kosten, en kan je naast een lagere CO2-voetafdruk zelfs helpen besparen op (indirecte) energiekosten. En het nu alvast in kaart brengen van relevante databronnen voor jullie CSRD-rapportage van 2024 zal bijvoorbeeld een stuk minder gedoe (en hoge kosten voor duurzaamheidsconsultants en accountants wanneer iedereen ze nodig heeft) opleveren dan wanneer je daar eind volgend jaar mee begint.

ESG in 2022: in één dag is al veel mogelijk met de Empact Academy

Al sinds 2006 helpen wij organisaties met het waarmaken van hun duurzaamheidsambities en het succesvol transformeren tot een organisatie die klaar is voor de toekomst. Dit doen we nu op basis van een systematische aanpak, die zich inmiddels ruimschoots bewezen heeft. En sinds dit jaar ook met de sterk interactieve workshops van de Empact Academy: in slechts één dag of dagdeel worden jullie door onze experts op de hoogte gebracht van alle relevante informatie rondom een specifiek topic, geheel afgestemd op jullie organisatie, zodat jullie direct zelf aan de slag kunnen gaan. In onze ogen zijn de volgende ESG-topics in 2022 het meest relevant:

Ook andere onderwerpen zijn altijd mogelijk. Vraag ernaar! Wij helpen jullie met plezier.

Deel dit artikel

Recente nieuwsberichten

Onze klanten

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang onze updates. Geen zorgen voor de hoeveelheid, dit wordt beperkt tot 4 keer per jaar.